کلینیک دندانپزشکی دکتر رضا افتخار آشتیانی

اختلالات غذایی چگونه روی سلامت دهان تأثیر می‌گذارد؟

اختلالات غذایی چگونه روی سلامت دهان تأثیر می‌گذارد؟

اختلالات غذایی تهدیدی جدی برای سلامتی هستند که می‌توانند منجر به بیماری‌های شدید و کشنده جسمی و روحی شوند.
یکی از عوارض قابل تأیید در مورد اختلالات تغذیه‌ای تأثیری است که می‌تواند روی سلامت دهان داشته باشد. بی‌اشتهایی عصبی، پرخوری عصبی و پرخوری سه اختلال شناخته‌شده در زمینه‌ی تغذیه هستند. در حالی‌که این موارد اثراتی روی سلامت دهان دارند، هر یک نگرانی‌های خاصی را برای حفظ سلامت دهان و دندان به همراه می‌آورند.

بی‌اشتهایی عصبی

بی‌اشتهایی عصبی ناشی از داشتن تصویر نامناسب از بدن است که باعث می‌شود فرد علی‌رغم شواهد تصور کند که چاق است، تا جایی که پس از لاغری نیز خود را چاق بداند. این ترس شدید از افزایش وزن باعث می‌شود که فرد رژیم‌های غذایی محدود را دنبال کند. در نتیجه، مبتلایان به بی‌اشتهایی عصبی بیش از حد لاغر می‌شوند که این مسئله موجب بروز اختلالات جسمی و روحی می‌شود. میزان مرگ‌ومیر ناشی از بی‌اشتهایی عصبی بسیار زیاد است.

اثرات بی‌اشتهایی عصبی بر سلامت دهان

پرخوری عصبی

پرخوری با تکرار چرخه‌ی پرخوری (خوردن اجباری مقدار زیادی غذا) و پاک‌سازی (حذف اجباری غذا) تعریف می‌شود. پاک‌سازی اشکال مختلفی دارد که شامل استفراغ اجباری، غذا نخوردن، مصرف زیاد مواد ادرارآور و ملین و ورزش و تمرین طولانی‌مدت می‌شود.
عواملی که منجر به پرخوری عصبی می‌شوند هنوز به‌طور کامل شناسایی نشده‌اند. اعتقاد بر این است این مشکل تحت تأثیر ترکیبی از ژنتیک، هورمون‌ها، تصویر بدن ناسالم، استرس انتقالی و مسائل عاطفی قرار دارد.
برخلاف بی‌اشتهایی عصبی، هیچ نشانه قابل مشاهده‌ای برای این بیماری وجود ندارد، زیرا مبتلایان معمولاً وزن طبیعی خود را حفظ می‌کنند.

اثرات پرخوری عصبی بر سلامت دهان

اختلال پرخوری

مشابه پرخوری عصبی، اختلال پرخوری شامل خوردن اجباری مقدار زیادی غذا در مدت کوتاه، اما بدون پاک‌سازی بعد از آن می‌شود. دوره‌های خوردن بیش از حد غذا باعث احساس شرم، عذاب وجدان و افسردگی می‌شود که به نوبه‌ی خود می‌تواند باعث پرخوری شود.
مبتلایان بدون این‌که دنبال یافتن متدی برای رهایی خود از میزان زیاد کالری ناشی از پرخوری باشند، معمولاً علی‌رغم رژیم مداومی که دارند، ممکن است از نظر بالینی چاق شوند.

اثرات اختلال پرخوری بر سلامت دهان و دندان

چگونه باید مشکلات سلامت دهان و دندان ناشی از اختلالات غذایی را درمان کرد؟

غلبه بر اختلال تغذیه‌ای کار دشواری است. خوشبختانه شما مجبور نیستید این کار را به‌تنهایی انجام دهید. افراد زیادی هستند که می‌توانند در غلبه بر این اختلالات به شما کمک کنند و همچنین راهکارهای بسیاری برای بازیابی مجدد سلامت عاطفی و جسمی‌تان وجود دارد. در اینجا چند رویکرد مفید وجود دارد:

درمان اختلال و مراقبت از دندان‌ها

تهیه‌ی لیست و برنامه، از کمک‌های حرفه‌ای برای مقابله با این اختلال و مؤثرترین راه برای به دست آوردن سلامتی است. برنامه درمانی شما باید شامل مراقبت‌های حرفه‌ای دندانپزشکی باشد. دندان‌پزشک می‌تواند میزان آسیب‌های واردشده به دندان‌ها را ارزیابی و تا جایی که ممکن است سلامت آن‌ها را بازیابی کند.
اگر برای مدت طولانی با این شرایط مواجه بوده‌اید، برخی از عوارض جانبی به‌راحتی قابل برگشت نیستند. بسته به نوع مشکل، راه‌حل‌ها ممکن است شامل قرار دادن تاج، روکش، لمینیت، عصب کشی یا دندان‌پزشکی زیبایی باشند.

مراقبت از دندان‌ها به‌تنهایی

ممکن است هنوز آماده‌ی دریافت درمان‌های روانشناسی برای مشکل خود نباشید. حتی در این حالت هم توصیه می‌شود برای حفظ سلامت دهان و دندان تلاش کنید. با دندان‌پزشک خود مشورت کنید و در مورد مراقبت‌های دندان از او مشورت بگیرید. به‌طور منظم، هر ۴ تا ۶ ماه یک‌بار به دندان‌پزشک مراجعه کنید تا دندان‌هایتان معاینه و از بروز هر مشکلی جلوگیری شود. علاوه بر این، جرمگیری منظم می‌تواند به سلامت دندان‌های شما کمک کند.
اگر دندان‌پزشک شما از احتمال ابتلا به اختلال غذایی ابراز نگرانی کرد، تا جایی که می‌توانید با او صادق باشید. این کار به او اجازه می‌دهد تا ارزیابی کامل‌تری داشته باشد و توصیه‌های بهتری به شما بکند. دندان‌پزشک شما همچنین می‌تواند توصیه کند برای شروع بهبودی، به سفر بروید. مطرح کردن مشکل اولین قدم است و می‌تواند باعث ایجاد محیطی امن و بدون قضاوت شود. دندان‌پزشک فقط به سلامتی شما فکر می‌کند و تمام مکالمات را به‌صورت محرمانه نزد خود حفظ می‌کند.

بهداشت دندان را با دقت رعایت کنید

از دندان‌پزشک خود بپرسید که برای حفظ سلامت دندان و لثه چه کارهایی می‌توانید در خانه انجام دهید. برای محافظت از سلامت دهان و دندان‌های خود توصیه‌هایی که در ادامه‌ی این مقاله آمده است را رعایت کنید تا مشکلات موجود کاهش یابند.

به‌طور منظم مسواک بزنید و از نخ دندان استفاده کنید

بلافاصله پس از استفراغ مسواک نزنید. اسید معده باعث تضعیف دندان‌ها می‌شود و آن‌ها را در معرض آسیب قرار می‌دهد.

پس از پاک‌سازی، به‌جای مسواک زدن، دهان خود را با دهان‌شویه شستشو دهید

برای از بین بردن اسید معده، دهان خود را با آب، جوش‌شیرین یا دهان‌شویه‌های بدون شکر، بشویید.

دهان خود را مرطوب کنید

خشکی دهان می‌تواند باعث استفراغ مکرر و کمبود مواد مغذی مناسب شود. مرطوب نگه‌داشتن دهان می‌تواند از پوسیدگی دندان جلوگیری کند. از دندان‌پزشک خود بپرسید از که چه مایعی (اعم از آب ساده یا محصولات خاص) استفاده کنید.

از محصولات تجویز شده برای سلامت دهان توسط پزشک استفاده کنید

آن‌ها ممکن است استفاده از دهان‌شویه فلوراید، خمیردندان‌های ضد حساسیت یا مواد معدنی توصیه کنند.
سلامت دهان و دندان امری ضروری است. ابتلا به اختلال غذایی نباید مانع دریافت مراقبت‌های لازم شود. مطب دندان‌پزشک مکانی امن برای صحبت در مورد مشکل است. مجبور نیستید مشکل را با جزئیات توضیح دهید، اما اجازه دهید دندان‌پزشک از مشکل شما آگاه شود تا به کاهش علائم، برطرف کردن عوارض و برداشتن اولین قدم در جهت کنترل مجدد سلامت جسمی و روانی کمک کند.

برای امتیاز به این نوشته کلیک کنید!
[کل: ۱ میانگین: ۵]